Nedir?Siber Güvenlik

IP Adresi Nedir ? IP Adresi Nasıl Öğrenilir ?

IP Adresi Nedir? : (Internet Protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

İnternet’e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.

IP Adresi Nedir?
IP Adresi Nedir?

Bir internet sayfası sunucusuna IP adresi yazarak da bağlanılabilir. Ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet servis sağlayıcıları’nda da bulunan Alan Adı Sunucuları’ndan (DNSDomain Name System) oluşan hiyerarşik bir sistem, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir.

Hedef Sitenin IP Adresi  Nasıl Öğrenilir
Hedef Sitenin IP Adresi Nasıl Öğrenilir

Örneğin CMD ile google.com adresine ping atıyoruz ve bize bir IP adresi döndürüyor. Tarayıcıyı açtıktan sonra URL kısmına “google.com” değilde “172.217.17.206” yazarsak google.com adresine gitmiş oluruz.

Dinamik ve Statik IP Adresi Nedir ?

İnternete bağlanan kullanıcının dış dünyaya bağlantı sağladığı gerçek IP adresi çoğu zaman dinamiktir. Kullanıcının hizmet aldığı internet servis sağlayıcı, kullanıcıya o an boşta bulunan bir IP adresini verir. Bu yüzden internete her bağlantı yapıldığı zaman kullanıcıların dış dünyaya açıldıkları gerçek IP adresi değişebilmektedir.

Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Statik IP Adresi sunucu görevi gören bilgisayarlar için tercih edilir. İnternet servis sağlayıcılar statik (sabit) ip adresleri için genellikle abonelerinden aylık ücretlendirme talep eder.

IP Adresi Sınıfları Başlangıç ve Bitiş Adresleri
IP Adresi Sınıfları Başlangıç ve Bitiş Adresi

IP Adresi Sınıfları

Kullanım alanlarına göre IP Adresleri sınıflandırılır.
A sınıfı 1-127,
B sınıfı 128-191,
C sınıfı 192-223,
D,E ve F sınıfları 224-254.

Örneğin;

  • A Sınıfı IP Adresleri 1.aaa.bbb.ccc / 127.aaa.bbb.ccc
  • B Sınıfı IP Adresleri 128.aaa.bbb.ccc / 191.aaa.bbb.ccc
  • C Sınıfı IP Adresleri 192.aaa.bbb.ccc – 223.aaa.bbb.ccc aralığındadır.

Özel (Rezerve) IP Adresleri Nedir?

Aşağıdaki üç IP adres bloğu Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından, private internet için rezerve edilmiştir.

  10.0.0.0    -  10.255.255.255 (10/8 prefix)
  172.16.0.0   -  172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
  192.168.0.0   -  192.168.255.255 (192.168/16 prefix)

Bu IP adres blokları yerel alan ağlarında kullanılmak üzere tahsis edilmiştir (Dünya üzerinde tekil değildirler) ve geniş alan ağlarında internet servis sağlayıcılar tarafından yönlendirilmezler. Bu nedenle bu IP ağlarından internete çıkarken gerçek IP adreslerine NAT yapılır.

IPv4 ve IPv6 Arasındaki Farklar
IPv4 ve IPv6 Arasındaki Farklar
IPv4 ve IPv6

IPv4, IPv6’ya göre daha dardır. IPv6 ile daha çok sayıda IP adresi kullanılabilir durumdadır. IPv4’te 32 bit olan adresler IPv6’da 128 bite çıkartılmıştır. Ayrıca IPv4 başlık formatı (İngilizce: header format), IPv6 formatına göra daha basit yapıdadır. Çünkü IPv4 başlık boyutu 20 oktetden oluşurken IPv6 başlık boyutu sabit olarak 40 oktetdir.

IPv4 başlığının 12 alanının 6’sı IPv6 da yoktur. Bu alanların kaldırılması, IPv6’nın daha kolay işlenmesini sağlamıştır. Ayrıca IPv6 üzerindeki otomatik konfigürasyon özelleği İnternet üzerindeki adres yönetimini kolaylaştırır.

IPv6’da NAT’a (National Address Translation) duyulan ihtiyaç azalmıştır. Adres sayısının artması, NAT uygulamalarında sağlanan çok sayıda adresin IP adresine dönüştürülmesi ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sayede NAT yüzünden oluşan sorunlarda ortadan kalkmış olur. IPv4’te IPsec kullanımı isteğe bağlıyken IPv6’da zorunludur.

IP Adresi Nasıl Öğrenilir ?
Hedef Sitenin IP Adresi Nasıl Öğrenilir
Hedef Sitenin IP Adresi Nasıl Öğrenilir

Bir Web Sitesinin IP Adresini Öğrenmek İstiyorsanız;
Yukarıda CMD ile “google.com” alan adının ip adresini öğrenmiştik. Şimdi bunun nasıl yapıldığını bilmeyenler için ayrıntılı bir şekilde özetleyelim.

CMD Nasıl Açılır
CMD Nasıl Açılır

Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.

Hedef Sitenin IP Adresi Nasıl Öğrenilir
Hedef Sitenin IP Adresi Nasıl Öğrenilir

Karşınıza siyah bir CMD ekranı gelecektir. IP adresini öğrenmek istediğiniz sitenin alan adını “ping” komutundan sonra yukarıdaki örnekteki gibi belirtmeniz gerekiyor.

Örnek: ping google.com

Enter” tuşuna bastıktan sonra sizin ağınız üzerinden Google sunucularına bir ping atılacaktır ve paket başarılı bir şekilde karşı tarafa ulaştığında ip adresi, geri dönüş süresi gibi bilgileri alacaksınız. Yukarıdaki örnekten de anlaşıldığı gibi “google.com” alan adına ait ip adresi “172.217.17.206“.

Public IP Adresi Nasıl Öğrenilir
Public IP Adresi Nasıl Öğrenilir

Dış ağa bağlanırken kullandığınız Public IP adresinizi öğrenmek istiyorsanız;

Google arama motoruna giderek “whats my ip” aramasını yaptırdığınızda en yukarıdaki kutucukta Public ip adresiniz gösterilecektir.

En kolay yöntem olarak “http://icanhazip.com/” Adresine giderek temiz bir sayfada hızlı bir şekilde public IP adresinizi öğrenebilirsiniz.

Public IP adresinizi gizlemek için VPN programlarını kullanabilirsiniz. (IP Adresi Değiştirme)

Local IP Adresi Nasıl Öğrenilir
Local IP Adresi Nasıl Öğrenilir

Modem Arayüzüne Girerken Kullanılan IP Adresi / Local IP adresinizi bulmak istiyorsanız ;
Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan alana “CMD” yazın ve “Enter” tuşuna basın.

ipconfig” yazarak “Enter” tuşuna basın. Böylelikle bilgisayarınızdaki tüm ağ bağlantılarının bilgisini görebilirsiniz. Aktif olan bağlantı türünüzde IPv4 bilgisi sizin local ağdaki IP adresinizi ifade etmektedir. Default Gateway ise modem arayüzüne girerken kullanmanız gereken ip adresidir.

Kaynak:  Network TCP/IP UNIX El Kitabı – Dr. Rifat ÇÖLKESEN

0 0 Oylar
Değerlendirme
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorumlar
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Görüntüle
Paylaş
Tweetle
Paylaş
Pin